Kisüzemek
FŐLEG ALAPANYAG GYÁRTÁSHOZ
Kérjük, hogy „kisüzem” építésének elhatározása előtt szakítson időt javaslatunk tanulmányozására. Reméljük, döntése meghozatalában segítségére lehetünk.
Mindenek előtt, gyakorlatunk alapján rögzíteni kívánjuk, hogy a kisüzemek nem lehetnek vetélytársai a multinacionális nagyüzemeknek, de ugyanakkor a kisüzemekkel előállított termékek az eladhatóság érdekében a nagyüzemi termékeknél nem lehetnek rosszabbak.
Elsősorban olyan termék előállítására kell gondolnia, melynek alapanyagát meg tudja termelni és az előállított terméket feldolgozott formában tudja értékesíteni, pl. malom építésében gondolkodjon, ha gabonát – jó minőségűt, lehetőleg biot – termel, ezt kisüzemben feldolgozza, megőrli és az előállított termékből különböző sütőipari és azonnal fogyasztható terméket állít elő helyi üzletek, éttermek számára.
Törekednie kell, hogy sokféle ízletes, egészséges terméket tudjon előállítani tájjellegű ízekkel, egyedi nagyüzemeknek „kicsi” termékskálával.
Törekednie kell az univerzális jellegre, olyan üzem építése célszerű, ahol többféle alapanyag feldolgozható (rozs, búza, kukorica stb). Az előállított anyagok legyenek alkalmasak sütés, főzés, extrudálás igényeinek megfelelően, változtatható szemcsemérettel.
KEZELHETŐSÉG
Legyen biztosítva az egyszerű üzemeltetés lehetősége, a gépek tisztítása, karbantartása,
alkatrész ellátása.
MUNKAVÉDELEM
Üzem gépeinek telepítése, maguk a gépek elégítsék ki a biztonságos munkavégzés körülményeit.
ÜZEMEK
Az üzem és környezete meg kell, hogy megfeleljen az élelmiszer előállítási követelményeknek. Takarítható, tisztítható, fertőtleníthető burkolatok; megfelelő szociális helységek, kézmosók, raktárak, tárolóhelyek kialakítása vegye figyelembe az élelmiszer higiéniai előírásokat.
GÉPEK
Csak olyan gép, üzem telepítésében érdemes gondolkodni, amelyek
24 órás tartós üzemelésre alkalmasak, egyszerűen kezelhetőek és a higiéniai előírásoknak megfelelnek.
A FENT EMLÍTETT ALAPVETŐ SZEMPONTOK MIND MEGJELENNEK AZ ÁLTALUNK GYÁRTOTT GÉPEKNÉL, ÜZEMEKNÉL
Gépeink tartós, 24 órás üzemelésre lettek kialakítva.
A gépek gyártása az élelmiszer higiéniai követelményeknek megfelelő alkalmazott gépelemeink (hajtómű, motor, csapágy)
első osztályú EU gyártóktól származnak.
AZ ALÁBBI KISÜZEMEK SZÁLLÍTÁSÁT TUDJUK BIZTOSÍTANI
MALMOK
Búza, rozs, kukorica, tritikálé, durum, tönköly
HÁNTOLÓK
Köles, árpa, borsó, csicseriborsó, cirok, búza, kukorica, hajdina
TAKARMÁNYKEVERŐK
Premixek, koncentrátumok, állatspecifikus tápok: hal, csirke, pulyka, sertés, kacsa stb.
Szőlőmag feldolgozás, mag kiválasztás: szárítás, hántolás
KEVERÉKEK
Cél lisztek, sütőporok, sütemény-keverékek, lisztjavító szerek
Gépeinkre az FVM gépkatalógusából támogatás igényelhető.
(részletek az aktuális pályázati kiírásban)