address

1047 Budapest,
Baross u. 99.

Rovarfeldolgozás a takarmányiparban

Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít magának a rovarfehérje feldolgozás takarmányozási iparágon belül. Ennek oka, hogy számos rovarfaj felhasználása Európai Uniós szinten engedélyezve lett, azáltal hazánkban is megnyílt a lehetőség a különböző rovarfehérjék állati takarmányba keverésére.

AZ EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság), melynek egyik feladata az új élelmiszerek hatósági engedélyezése, 2021-ben lezárta az első rovar termékre benyújtott kérvény elbírálását, ennek keretén belül engedélyt adott ki a sárga lisztkukac szárított és fagyasztott formában való élelmiszeripari célú felhasználására. Azóta több rovarfaj is zöld utat kapott, így biztosítva egyre nagyobb választékot a piacon.

A különböző rovarok, mint a: lisztkukac, fekete katonalégy és annak lárvája, a házi légylárva és a szöcske is kiváló fehérjeforrást jelentenek az állati takarmányozásban. A környezetbarát megoldás alkalmas lehet a megdrágult gabona és importszója, illetve a halliszt kiváltására is.

Környezeti terhelés csökkentése mellett számos pozitív jellemzővel bírnak a rovar alapú takarmány adalékok:

  • Takarmányfelhasználásuk hatásfoka és nyersfehérjetartalmuk a 80%-ot elérheti.
  • Zsír- és rosttartalmuk akár 60%-ot is elérheti
  • Képesek hasznosítani a szerves hulladékot (fogyasztás előtti élelmiszerhulladék), elősegítve a körforgásos gazdaságot.
  • Továbbá nem elhanyagolható az aminosav-összetételük sem.
MAG Kft. rovarfeldolgozásban hasznosítható gépei:

Cégünk számos termékkel képes kiszolgálni a vevői igényeket rovarfeldolgozás és takarmánykeverés terén egyaránt. A feldolgozó egységek részeként az őrlési, méret alapján történő osztályozási, illetve a szállítási feladatok kielégítésére alkalmas gépeket biztosítunk megrendelőink számára.

Egyes rovarfajok tenyésztési folyamatának lezárása gyanánt szükséges a táptalajtól való szétválasztás, amelyre kiválóan alkalmas a Vibrációs szeparátor termékcsaládunk. A berendezés működése során a vibráció hatására az anyag önosztályozódik, ezáltal a bevonaton a kisebb részek forszírozva átesnek. A gépen továbbá az állásszög és a dobószög is állítható. A külön választott anyagok – lárva, táptalaj – későbbiekben nem vesznek kárba, ugyanis a talajban található ásványi anyagok kiváló tápanyagforrás a növények számára.

A szétválasztást követően a szárított lárvák préselésen esnek át, a folyamat végtermékeként rovar olajat kapunk, illetve a már őrölhető állapotban lévő rovar pogácsákat, melyek a préselés melléktermékeként képződik. A pogácsák őrlésére Pálcás őrlő berendezésünket, illetve hengerszékeinket ajánljuk. Az őrlést követően érdemes Egyoszlopos szabadon lengő síkszitánkon, vagy Vibrációs hengeres szitáink egyikén méret szerint osztályozni az őrölt anyagot. A kívánt homogenitás elérése érdekében és a nagyobb darabok kiválasztása után az őrlési folyamat újra megismételhető.

A folyamat lezárásaként mérleges BigBag töltő állványaink segítségével a készterméket csomagolhatják és tárolhatják későbbi felhasználásra. A letárolt rovarfehérje takarmányhoz való adagolására mérleges BigBag ürítő vonalunkat ajánljuk, mellyel precízen adagoltható ez a komponens. A rovarliszt takarmányba keverésére Lapátos szupergyors vagy Ellenáramos keverőgépeinket ajánljuk, melyek az igényeknek megfelelően több méretben is elérhetőek.