Egyszintes malom
A MAG Kft. szakemberei sok évtizedes tapasztalatot szereztek állványos és konténer malmok telepítésében. Ezekből a malmokból a világ különböző részein száznál több üzemet építettek. A szerzett tapasztalatok, a vevői igények arra ösztönöztek bennünket, hogy a malmok megépítését tegyük gazdaságossá és így fejlesztettünk ki egy új típusú, egy szintes, csarnokba építhető malmot, melynél az alábbi szempontok kiemelt fontossággal bírnak:
- Elsődleges szempont volt, hogy az üzem a nagy malmok lisztminőségével azonos terméket produkáljon.
- Az épület legyen egyszerű, a gépektől függetlenített, mindenhol kapható, beszerezhető anyagokból gyorsan megépíthető.
- A gépek legyenek könnyen kezelhetők, szabályozhatók és az előirányzott feladat megoldását garantálják.
Az üzem:
- legyen megbízható,
- gépei egyszerű konstrukciójúak, hosszú élettartalmúak legyenek,
- legyen könnyen karbantartható és kezelhető,
- feleljen meg az élelmiszerhigiéniai követelményeknek,
- biztosítson állandó, jó minőségű lisztet,
- feleljen meg a munkavédelmi előírásoknak, küszöbölje ki a nehéz fizikai munkát,
- ne szennyezze a környezetet por és szennyvíz kibocsátással.
A MAG Kft. által konstruált, megépített és a vevő megelégedettségére üzembehelyezett malom mindezeket a feltételeket tudja, az előállított termékek versenyképesek, melyekből kiváló minőségű pékárú készíthető. Az üzem alkalmassá tehető kukoricaőrlésre is. A konténermalmokkal szembeni előnye a drága konténerek elhagyásában mutatkozik meg és a lisztminőségek lényeges javulásában, az állványos malmokkal szembeni előnye, hogy lényegesen kisebb épület szükséges, valamint a nehéz acélszerkezet elmarad.
A malom három fő egységből áll:
- Tároló és tisztító üzem
- Őrlő üzem
- Készárú fogadó és zsákoló üzem
Egyszintes búzaőrlő malom főbb műszaki adatai 20t / 24ó teljesítmény esetén:
- Beépített hengerhossz: 4,5 m
- Szitafelület: 23,0 m2
- Beépített össz energia: 88 kW
- Vízigény: 420 l/ó ivóvíz minőségű
Kihozatali adatok, szabványos minőségű búzából: össz liszt mennyiség: 73 % (55 % finomliszt; 18 % kenyérliszt)